Onbekende vader

Veel mensen kennen hun vader niet. Soms komt dat omdat hun moeder en vader al vroeg gescheiden zijn, maar vaak komt het omdat hun moeder ongehuwd zwanger werd en niet met hun vader trouwde. In zo’n situatie is het vaak moeilijk voor de moeder om vrijuit over de vader te praten: ze kan nog boos zijn, voelt zich misschien in de steek gelaten, of voelt nog steeds de schande en schaamte die met de zwangerschap samengingen.

Veel mensen weten niet eens de naam van hun vader, of alleen een voornaam. Soms is het moeilijk te bepalen of je moeder het écht niet meer weet of het niet wil vertellen. Misschien was het een vluchtig contact, misschien heeft ze bewust of onbewust de herinneringen aan een moeilijke tijd verdrongen. Soms vertelt ze niets, omdat ze voor geen goud wil dat het “kind” bij zijn vader op de stoep gaat staan, daarvoor is ze misschien te trots. Het is moeilijk te verteren voor een moeder die haar kind alleen heeft opgevoed met alle problemen van dien, dat het kind dan toch op zoek gaat naar zijn vader.

Voor een moeder is de verwekker van haar kind alleen een vroegere partner, met wie de relatie op niets is uitgelopen. Hierdoor heeft ze zelf vaak een moeilijke tijd gehad. Vaak heeft ze negatieve gevoelens over deze man, die de vader van haar kind is. Voor het kind ligt dat heel anders, je hebt de helft van je genen van deze man, je hebt een hele eigen relatie met een vader, die los staat van de gevoelens van je moeder. En je hebt een terechte wens: ik wil mijn vader leren kennen! Door aanmelding bij het Contactregister laat je in ieder geval weten open te staan voor contact als je vader op zoek is naar jou.

Wil je wel actief gaan zoeken dan zou je gebruik kunnen maken van onze zoekafdeling (www.iemandzoeken.nl), waar een enorme know-how op dit gebied aanwezig is.

Annet:

Pas toen ik achttien was, hoorde ik van een nichtje dat mijn vader niet mijn biologische vader was, maar mijn stiefvader. Ik had ooit wel gemerkt dat mijn ouders pas na mijn geboorte getrouwd waren, maar dat lag volgens hen aan het feit dat mijn vader op zee voer en in het buitenland zat. Ik heb er naar gevraagd bij mijn moeder en stukje bij beetje kwam het verhaal eruit. Ze was al zwanger geweest van een ander toen ze trouwde. Mijn vader heeft dat ook altijd geweten, maar ze hadden besloten dat niet aan mij te vertellen, onder het motto: wat niet weet, dat niet deert. Toch heb ik altijd gevoeld dat er iets raars aan de hand was, ik was ook de enige in de hele familie met heel donker haar en bruine ogen. Mijn vader blijkt een zoon van een Italiaanse gastarbeider te zijn, hij heeft mij ook nog gezien toen ik net geboren was, maar van zijn ouders mocht hij niet met een Nederlandse trouwen. Hij heet Guido en hij woonde met zijn familie in Rotterdam. Ik weet te weinig details om hem te gaan zoeken, dus ik heb me aangemeld bij het Contactregister in de hoop dat hij ooit mij zal zoeken. Hij weet toch dat ik er ben?