Scheiding

De gevolgen van een scheiding kunnen enorm groot zijn. Zeker als er sprake is van kinderen uit het huwelijk. Als de scheiding gepaard ging met grote problemen dan kan het voorkomen –zeker vroeger- dat de kinderen en een van de ouders, meestal de vader, na de scheiding geen contact meer met elkaar hadden. Soms kregen de kinderen een heel negatief beeld van de vertrekkende ouder, door de verhalen van de achterblijvende ouder en andere familieleden. Maar als je groter wordt dan wil je als kind zelf oordelen. Je wilt die ouder opzoeken en kijken of je een eigen relatie met elkaar kunt opbouwen. Als je dan op zoek gaat krijg je vaak weinig informatie: degene is verhuisd, de gemeente geeft geen inlichtingen en niemand in de familie schijnt te weten waar degene naar toe is. Aanmelding bij het Contactregister is niet alleen gratis, maar geeft ook de zekerheid dat als je vader of moeder besluit jou te gaan zoeken, dat je dan in ieder geval gevonden kunt worden. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen zich aanmelden bij het Contactregister, maar als er een contact uit zou voortvloeien dan kan de hulp worden ingeroepen van een organisatie die dat kan begeleiden, bijvoorbeeld de Kinderbescherming of de Fiom.

Ook een gescheiden vader of moeder kan zich hier aanmelden om te laten weten dat contact met de kinderen welkom is. Een boodschap die iedere ouder zou moeten afgeven aan zijn kind: als je contact wilt, ben ik er voor je.

Als de scheiding al langer geleden is, kan de vertrekkende ouder een nieuw gezin hebben opgebouwd, dat betekent dat er misschien ook halfzusters en –broers zijn. En die weten misschien ook van het bestaan van kinderen uit een eerder huwelijk en zijn vaak omgekeerd ook geďnteresseerd in hun familie.

Lisette:

mijn ouders zijn al gescheiden toen ik 4 was. Ik herinner me nog goed dat er altijd ruzie in huis was. Toen ik ouder was en met mijn moeder hierover wilde praten, merkte ik dat ze dat niet wilde. Ze had het over “die vent” en dat hij haar had “bedonderd”. Dat gaf me een raar gevoel, het was toch mijn vŕder, waar ze het over had. Ik had het gevoel dat het onbespreekbaar was, dat ik hem wilde opzoeken. Toen ik 21 was heb ik het gedaan, ik ben naar mensen toegegaan, waarvan ik wist dat ze vroeger met hem bevriend waren en zij hadden inderdaad zijn nieuwe adres. Mijn vader is hertrouwd en heeft nog twee kinderen, die ik nog niet heb ontmoet. Eerst wil ik hem beter leren kennen en antwoorden krijgen op mijn vragen. Dus lunchen we af en toe samen en dan praten we over alles. Mijn moeder heb ik dat nog niet verteld, ik ben bang dat ze het niet zal begrijpen.